Önemli Bilgiler

Hareketler, Muhasebe İşlemleri menüsünden, Fiş Şablonları menüsüne ulaşılır. Fiş şablonları ile;

Dönem sonu işlemlerini kapsayan muhasebe kayıtları, (Yansıtma işlemleri, Satışların maliyetinin kaydı, Üretim maliyet kaydı, v.b.)

Sürekli kullanılan, elle kaydetmesi uzun süren muhasebe kayıtları, (Ücret ödemeleri muhasebe kayıtları, Leasing gider kaydı, İhracat işlemi muhasebe kaydı, v.b.)

Kayıt tekniği zor olan muhasebe kayıtlarını kolaylıkla ve otomatik yapabilmek için kullanıcı tarafından tanımlananbilen muhasebe fişi oluşturma şablonudur.           

Şablonlar oluşturulduktan sonra Muhasebe Mahsup Fişinin Detay butonundaki Şablondan Satır Oluştur, menüsü ile ilgili şablon seçilerek muhasebe fişinin otomatik oluşması sağlanır.

Muhasebe Mahsup Fişi nin Detay butonundaki Şablondan Satır Oluştur, menüsü seçeneğinde gelen Muhasebe Fiş Şablonu Seçim ekranı:

Bayt Entegre kullanıcılarının, Bayt EntegrePro ya geçiş için öncelikle geçiş ücreti ödeyerek EntegrePro lisansına sahip olmaları gerekmektedir.

Gerekli satın alma işleminden sonra, www.bay-t.com.tr adresindeki web sayfamızda bulunan son versiyon ve son sürüm olmalıdır. Bu sebeple Bayt Entegre'nin web sayfamızdan son setupını indirilip programı güncelleyin. Datalarında güncel olması için, Bayt Entegre'nin güncel halinde dataları bir defa açarak raporlar ve indexlerin güncellenmesini sağlayın. Bu şekilde Bayt Entegre ve datalar güncellenmiş olacaktır. 

Bayt Entegre'ye ait olan lisans.exe çalıştırılarak Bayt Entegre'yi Kullanıma kapatın.

Bayt Entegre'den Bayt EntegrePro'ya geçiş işlemi için her iki yazılım da webdeki son sürüm yani güncel ve kullanılmaya hazır olması gerekmektedir.

Eğer Bayt Entegre, 3.9.1. versiyonundan daha eski bir versiyon ise son versiyona güncellemek için aynı yerde bulunan 3.9.1. V. den Eski olan versiyonların Güncellemesi yardım dosyasına bakmalısınız.

Bayt Entegre ve Bayt EntegrePro aynı pc'de eksiksiz çalışmaya hazır durumda olmalıdır.

Manuel olarak dataları bir yere taşımanıza gerek yoktur. Sadece Bayt EntegrePro Yönetim panelinde bulunan Güncelleme ekranı güncel ve çalışmaya hazır Bayt Entegre firmalarını görür.

Geçiş işlemi için her iki yazılım demo olsa dahi güncelleme yapılabilir.

Bu güncelleme işleminde Bayt Entegre'ye ve datalarına herhangi bir işlem yapılmaz. Yinede her işlem öncesinde olduğu gibi harici bir diske mutlaka Bayt Entegre ve datalarınızın  yedeğini alın.

Bayt Entegre'nin server'ına, Bayt EntegrePro'nun webdeki son hali kurulacak. Bayt EntegrePro kurulumundan sonra C:\Bay-t\Entegre\Yönetici.exe çalıştırılacak. Yada Program içerisinden Servis menüsünde bulunan Firma Kullanıcı Yönetimi menüsünden de yönetim paneline gidilebilir. Yönetim ekranında sağ üst bölümde bulunan Güncelle butonuna basıldığında,

Güncellenmesi gereken firma dosyalarının listelendiği güncelleme ekranı gelecektir.

Güncelleme İşlemine Başla butonuna basıldığında Güncellenesin alanı işaretli olan firmalar için güncelleme işlemi yapılacaktır. Güncelleme işleminden sonra  Bayt Entegre deki firmalarınızı Bayt EntegrePro sistemine eklenmiş olarak görecek ve aynı şekilde  Bayt EntegrePro dan çalışmaya devam edebileceksiniz.

Eğer  Bayt Entegre içerisinde ekli bulunan firmalarda güncelleme ekranına gelmeyen firma var ise; Mutlaka aynı koda sahip Bayt EntegrePro sisteminde çalışan bir firma vardır.

Bayt EntegrePro sisteminde çalışmayan fakat C:\Bay-t\EntData klasöründe aynı koda sahip bir data vardır.

Bayt EntegrePro lisanslama işleminde lisans bilgilerinin dolu olarak gelmesi için; C:\Byte\Entegre\Entegre.lf dosyası C:\Bay-t\Entegre klasörü içerisine atılacak. Bayt EntegrePro ya ait Lisans.exe çalıştırıldırıldığında lisans bilgileri dolu olarak gelecektir.

Parametreler--> Kullanıcıya Özel Ayarlar--> Hızlı Erişim bölümünden, program ana ekran üst bölümdeki kısayollar oluşturulmaktadır. Bu kısayolların isimlerinin değiştirilmesi ve işlemlerin kullanıcı bazlı olarak yapılabilmesi, sektörel bazlı değişik çözümler sunulması ihtiyacını karşılamaktadır.

Örnek olarak muhasebe programlarına alışık olmayan ya da fazla muhasebe bilgisine sahip olmayan kullanıcıların kendi anlayacakları isimlerle kısayolların oluşturulması kolay kullanımlarını sağlayacaktır.

Kısayolların Görünümü:

Kullanıcıya Özel Ayarlar

Parametreler--> Kullanıcıya Özel Ayarlar--> Hızlı Erişim bölümünden kısayol oluşturulacak alan üzerinde ekle butonu ile kısayol eklenir. Değiştir butonu ile kısayola istenilen isim verilir. Parametre ekranı kaydedildiğinde Kısayollar tanımlanmış olacaktır.

Muhasebe fişlerinde kayıt yaparken hızlı kullanıma yönelik olan otomatik KDV hesaplanması işlemi bulunmaktadır.

Bu işlem için;

            Eğer alış işlemi ise Borç kolonuna tutar yazıldıktan sonra, eğer hariç kdv hesaplanacak ise '+' (Artı), Dahil kdv hesaplanacak ise, ' - ' (Eksi) butonuna basılacak.

            Eğer satış işlemi ise Alacak kolonuna tutar yazıldıktan sonra, eğer hariç kdv hesaplanacak ise '+' (Artı), Dahil kdv hesaplanacak ise, ' - ' (Eksi) butonuna basılacak.

            İlk defada açılan KDV Hesaplama penceresine en çok kullanılan KDV oranı 1. sıraya yazılarak indirilecek KDV ve hesaplanan KDV hesaplarının ilgili alanlara seçilmesi gerekmektedir. KDV Hesaplama penceresi üzerinde seçim yapıldığında indirilecek KDV ya da hesaplanan KDV satırı otomatik oluşarak cursor 3. satırda Hesap Kodu alanında konumlanır.

Muhasebe fişleri, silinerek ya da araya yeni fişler girilerek yapılan kullanım sonrasında muhasebe fişlerinin sıralamaları bozulmaktadır ve yeniden numaralandırılması gerekmektedir.

Hareketler, Muhasebe İşlemleri, Fiş / Madde Numarası, Fişlerin Yeniden Numaralandırılması menüsünden yapılmaktadır. Numaralama işlemine tabi olan fişler Mahsup, Tahsil, Tediye, muhasebe fişleridir. Açılış Fişi ve Kapanış fişi Fiş numaralandırılmasına tabi tutulmaz. Sadece Yevmiye madde numaralandırılmasına dahil olur. Yevmiye madde numaralandırılması işleminde Muhasebe Açılış Fişi 1. madde numarasını Muhasebe Kapanış fişi o yıla ait son madde numarasını otomatik alır.

Eğer e-defter kullanılıyor ise ve Parametreler, Muhasebe Parametrelerinin,Fiş Parametreleri Sayfasında bulunan Son Yevmiye Onay Tarihi / Madde No alanı değeri e-defter işlemi tarafından yani onaylı berat oluşturularak gelmiş ise Son Yevmiye Onay Tarihi / Madde No alanı değiştirilemez. Bu sebeple Son Yevmiye Onay Tarihi / Madde No alanı değeri ve öncesine ait muhasebe fişilerinde fiş numaraları dahil değişiklik yapılamaz ve yeni fişler oluşturulamaz.

Öneri olarak, yevmiye madde numaralandırılması yapılmadan önce Muhasebe Fişlerinin yeniden numaralandırılması sıra numarası takibi açısından daha düzenli bir yapı oluşturacaktır.

Gerekli bilgiler doldurulduktan sonra Numarala butonuna basılarak numaralndırma işlemi başlatılır. Numaralandırılma işlemi sonunda numaralanan fiş adedi gösterilerek işlem tamamlandırma uyarısı gelir.

Aşağıdaki resimde tavsiye edilen numaralama yöntemi bulunmaktadır. Muhasebe fişlerinin numaraları alfanumerik olduğundan Başı Sıfır İle Doldur alanı işaretlenerek numerik bir sıralama olacaktır.

Bunları Biliyor Muydunuz?
Kapat
Kapat