Kısa çalışma ödeneği bir hibe gibi düşünülmemelidir. Sigortalının çalışmadığı gün ya da saat ücretinin İşsizlik Sigortası Fonundan çalışana bizzat ödenmesidir. Çalışılmayan süre için yapılacak ödeme tutarı, çalışanın esas kazancının %60’ı olarak belirlenmiştir (asgari ücretin 1,5 katına kadar). Ödeme bizzat çalışan adına PTT şubelerinde her ayın 5’inde yapılacaktır. Sigortalının çalıştığı sürenin ücreti, işveren tarafından yapılacaktır.
Kısa çalışma ödeneği nasıl alınır?
Kısa çalışma ödeneğine hak kazanmak için işveren İŞKUR’a başvuru yapar. Çalışanlarının bu dönemde, haftada kaç saat çalışacaklarını beyan eder. Haftalık çalışma süresi 45 saattir. Örneğin işveren faaliyetleri 1/3’e indirmek isterse başvuru tablosunda her bir çalışan için “çalışılmayacak” sütununa 30 saat, “normal çalışma” sütununa da 15 saat girer.
Sigortalının 1/3 maaşını işveren bordro ile öder, kalan 2/3’lük kısım için maaşın %60’ını PTT şubesinden şahsen tahsil eder (asgari ücretin 1,5 katına kadar).
Tanım gereği, kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmek için fiilen çalışan işçi olmalı ve işçi SGK gün şartlarını taşımalı. Bununla birlikte:
emekli çalışanlar bu ödenekten faydalanamaz.
Son 3 yıl içinde 450 gün prim olması gerekir.
Son 60 gün kesintisiz prim ödenmiş olmalıdır.
İşveren işçisini “normal çalışma” süresinden daha fazla çalıştırmamalı.
İşçinin çalışmadığı dönemler için SGK günü işlemez.
Başvuru yapılabilmesi için işverenin İŞKUR kaydı olmalı (https://www.iskur.gov.tr/ den online başvuru yapılabilir).
Kısa çalışma ödeneği en fazla 3 ay alınabiliyor.
Kısa çalışma uygulaması konusunda Yönetim Kurulu Kararı alınmalı ve çalışanlar bu konuda bilgilendirilmeli.
Kısa çalışma, uygun bulunması durumunda, başvuru tarihinde devreye girecek ama ilk hafta ödemesi işveren tarafından yapılacaktır. İşlerin normal sürecine girmesi öncesinde (6 gün) işveren, İŞKUR’a bildirimde bulunmalı.
İşveren bu süreçte çalışanı işten çıkarmamalı.
Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.
Kısa çalışma ödeneği başvuru formu ve adımları
Başvuru için 2 evrak doldurulacak (Kısa Çalışma Talep Formu, Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesi), kaşe ve yetkililer tarafından imzalanacak ve işverenin e-posta adresinden ilgili İŞKUR Müdürlüğüne e-posta ile başvurulacaktır. e-Postaya ayrıca “gerekçeli beyan”, “yönetim kurulu kararı” da eklenecektir. İşyerinin normal faaliyetine devam etmesi ve işçilerin “çalışılmayacak” sürede çalıştırılması sebebi haksız yapılan ödemeler faizi ile geri alınacaktır.
İlgili formu ve belgeleri İŞKUR'un web sitesinden indirebilirsiniz.