Ön muhasebe nedir?
Ön muhasebe şirkete gelen evrakların ilk kayıt işlemidir.
Ön muhasebe işlemleri nelerdir?
Cari hesap takibi, gelir gider takibi, fatura kesme ve takibi, online tahsilat, raporlama, banka hesap takibi, raporlama ve stok takibi başlıca ön muhasebe işlemlerini oluşturur.
Ön muhasebenin size sunduğu faydalar neler?
Eğer muhasebenizi mali müşaviriniz tutuyorsa ve siz evraklarınızı ay kapandıktan sonra kendisine gönderiyorsanız, mali sonuçlarınızı görebilmek için ilgili evrakların kayıt edilmiş olması gerekmektedir. Kayıt işleminiz ise ay kapandıktan sonraki ayın 24’üne kadar uzayabilir. Şirketiniz ile ilgili kayıtları siz veya personeliniz ön muhasebede tutarsanız aşağıdaki faydaları sağlayabilirsiniz:
Cari Hesap Takibi: Kimlere ne kadar borcunuz olduğunu ve kimlerden ne kadar alacağınız olduğunu anlık takip edebilirsiniz. Eğer kayıt ederken vade tarihi eklerseniz, müşterilerinize size olan borçları için ödeme hatırlatması yapabilirsiniz. Aslında işleminizi kaydederken vade tarihlerini girmeniz nakit akışınızı takip etmek açısından önem taşır. Eğer tahsilat ve ödeme tarihlerinizi yönetemezseniz başınız çok ağrıyabilir. Bu nedenle vadeli gelirlerinizi ve giderlerinizi mutlaka vade tarihi ile kaydetmenizi tavsiye ederim.
Nakit Akışı: Eğer satış ve şirket giderlerini takip eder ve ilgili vadeleri de kayıt ederseniz nakit akışınızı takip edebilirsiniz. İşletmenin nakit parası hakkında bilgi sahibi olarak nakde sıkışık olacağınız zamanları erken tespit ederek önlem alabilirsiniz. Kasa hesap takibinizi daha düzenli hale getirmiş olursunuz.
Banka Hesapları Takibi: Bankaya yatırılan ya da bankadan çekilen paraların takibini kolayca yapabilirsiniz.
Stok Takibi: Stoklarınızı canlı olarak takip ederseniz eksik stokları yenileyebilirsiniz. Stoğa yatırdığınız toplam tutarı her an gözlemleme şansınız olur.
Verimli Veri Girişi: Cari bilgileriniz gibi bilgiler kullandığınız programın veritabanında olacağı için tekrar tekrar aynı verileri yazmak zorunda kalmazsınız.
Fatura Kesimi: Hazır şablonlar aracılığı ile fatura kesme işleminiz kolaylaşır. Eğer e-fatura kullanıyorsanız destekleyen bir program üzerinden, faturanızı keser kesmez alıcıya ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Raporlama: Aylık satışlarınız ve giderinizi karşılaştırabileceğiniz raporlar üreterek şirket karlılığınızı izleyebilirsiniz.
Genel muhasebe nedir?
Ön muhasebede kaydedilen işlemlerin bir sonraki durağı genel muhasebedir. Ön muhasebede kaydettiğiniz işlemi tekrar kaydederek sınıflandırırsınız ve işlemleriniz raporlama ve analize daha uygun hale gelir.
Genel muhasebedeki sınıflandırmalar sayesinde şirketinizin varlık/borçlarını bilanço; gelir/giderlerini ise gelir tablosu gibi mali tablolar ile izleyebilirsiniz. Genel muhasebe kaydı işlemlerinin muhasebe eğitimini almış muhasebeciler ve mali müşavirlerin gerçekleştirmesi daha sağlıklı olur.
Genel muhasebenin ön muhasebeden farkı nedir?
Ön muhasebe işlemlerini genel muhasebe için hazırlık aşaması olarak düşünebilirsiniz. Çek senet takibi, fatura takibi, gelir-gider gibi hareketlerin takibinin işletme sahipleri tarafından düzenli olarak yapılması, mali müşavirlerin işini kolaylaştırır ve şirket muhasebesinin daha düzenli tutulmasını sağlar. Anlayacağınız genel muhasebenin içerisinde yer alan işlemler, bir şirketin ön muhasebe verilerini alır, inceler ve bir üst adıma taşır.
Genel muhasebeyi ön muhasebeden ayıran işlemler: