Evden Çalışırken Bunlara Dikkat Edelim!
Uzaktan çalışma, teknolojinin gelişmesiyle birlikte çalışanların sadece ofiste değil ofis dışında da çalışabilmesine imkan sağlayan bir çalışma yöntemidir. Bu sayede çalışanlar için teknolojik araçlarıyla birlikte evden ya da iş yeri dışında herhangi bir yerden çalışmak oldukça kolay hale gelmiştir.
Son dönemde küresel salgın hale gelen Covid-19 bilinen adıyla Corona virüsle mücadele kapsamında Türkiye'de de bir çok firma geçici süreyle evden çalışma (home office) modeline geçmeye başlamıştır.
İlk bakışta çok eğlenceli bir durum gibi görünen evden çalışma yönteminin tabii ki avantajları olmakla birlikte akla gelmeyen dezavantajları da vardır.
Peki evden çalışırken en çok nelere dikkat etmeliyiz?
Ofis ve işyerlerinde var olan sosyalleşme ortamı kesinlikle en çok motive eden unsurlardandır. İş arkadaşlarıyla kurulan iletişim, aynı zamanda olumsuz bir durumda rezil olma korkusu gibi nedenler çalışanı zinde tutar ve işe tam konsantre olmasını sağlar. Evde çalışmanın en büyük dezavantajı da budur.
Çalışırken işe odaklanmak ve motivasyon çok önemli. Bu yüzden evden çalışanlar için motivasyonun üst düzeyde kalmasını sağlayacak ve iş kalitesini yükseltecek yöntemleri sizin için sıraladık:
- Sabah rutinlerinizden vazgeçmeyin: Her sabah aynı saatte kalkıp işe gidiyor gibi hazırlanın. Yani dişlerinizi fırçalayın, duş alın, mutlaka kahvaltı yapın... Bu rutinlerin devamlılığı değişime alışmanızı sağlayacaktır.
- Eşofmandan uzak durun: Evden çalışırken rahat olduğu için eşofman ya da pijama ile güne devam ederseniz bir süre sonra işe olan isteğiniz azalır ve yataktan çıkmak istemediğinizi fark edersiniz. Bu yüzden sabah mutlaka pijamalarınızı değiştirip işe gidermiş gibi kıyafetlerinizi giyin. Saçınızı yapın ve aynaya bakın. Bu şekilde güne başlamanız verimliliği artırır ve sizi motive eder.
- Mutlaka bir çalışma alanınız olsun: Evde çalışmanın en önemli avantajı gibi görünen televizyon karşısında, yatarak ya da uzanarak çalışmak aslında kesinlikle en büyük dezavantajdır. İş disiplini ve motivasyon sağlayabilmek açısından evde bir iş ortamı oluşturmalı, bir masa, rahat edeceğiniz bir sandalye, iyi ayarlanmış bir ışık işe konsantre olmanız kolaylaşacaktır.
- Mola saatleriniz olsun: Evde çalışmak da mola gerektirir. Ama disiplinsiz bir mola sistemi de konsantrasyonu engeller. Düzenli olarak belirli periyotlar belirleyerek 5’er, 10’ar dakikalık molalar verebilirsiniz.
- Çalışma odanız olsun: Evde eğer yalnız değilseniz özellikle çocuklarınız varsa ya da evde çocuklarla yaşıyorsanız ayrı bir odada ve kapınızı kapalı tutarak çalışmaya özen gösterin.
- Sosyal Medyayla aranıza mesafe koyun: Evden çalışanlar ve tabii ki aslında tüm sosyal medya kullanıcıları için sosyal medyada zaman geçirmek büyük zaman kaybı. Özellikle iş yaparken sosyal medya kullanımınızı sınırlamak iş verimliliğinizi arttırır. Aynı zamanda sosyal medyayla birlikte işle ilgili olmadığı sürece tüm sosyal mesajlaşma alanlarınızı sessize almanızı öneririz.
- Ekip ruhunu görüntülü konuşmalarla yaşatın: Çalışırken ekip arkadaşlarınızla birlikte çalışmanız avantajdır. Bu desteğe evde de ihtiyacınız olacaktır. Ekibiniz ya da iş arkadaşlarınızla görüntülü sohbetler sizi motive edecektir.
- Abur cubur sizin düşmanınız: Evde ya da ofis ortamında da abur-cubur en iyi yardımcınız gibi görünse de aslında değil. Mutlaka birşeyler atıştırmak çok eğlenceli. Ama hem dikkatinizi dağıtır hem de kilo almanıza sebep olur. Bu yüzden yiyecekseniz de, çalışma ortamınızdan uzak bir yerden az miktarda alın ve öyle masanıza gelip tüketin. Bu sizin hareket etmenizi ve daha az yemenizi sağlayacaktır.
- Oksijen alabileceğiniz bir yere konumlanın: Çalışma masanızı pencereye yakın bir yere koyun. Bu şekilde bol oksijen alabileceğiniz şekilde çalışma alanınızı düzenleyebilirsiniz. Bol oksijen beyninizin daha hızlı çalışmasına yardımcıdır.
- Uyku rutininizi bozmayın: Normalde hangi saatlerde yatıp kalkıyorsanız aynı rutinde devam edin.