Son zamanlarda okurlarım, SGK ödeme emirlerine nasıl itiraz edileceği konusunda birçok soru sordu. SGK, prim borçlarını bildirmek için ödeme emirleri tebliğ etmekte ve bu durum birçok kişiyi etkilemektedir. Eğer SGK borç bildirim belgesine itiraz edecekseniz, bunu süresi içerisinde yapmanız gerekmektedir. Bu yazıda, ödeme emrine nasıl itiraz edileceği ve SGK itiraz dilekçesinin nereye verileceği gibi merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
SGK borcuna itiraz, ödeme emri tebliğ edildikten sonra en geç 7 gün içinde yazılı olarak yapılmalıdır. İtirazlar, SGK prim borcu itiraz dilekçesi örneği ile bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapılmalıdır. İtirazlar, ödeme emrini gönderen SGK'ya hitaben yazılmalıdır.
Ödeme emri tebliğ edildikten sonra 7 gün içerisinde itiraz edilmelidir. Bu süre içerisinde yapılmayan itirazlar geçersiz sayılır ve borç kesinleşir. 7 gün geçtikten sonra yapılan itirazlar ise reddedilir. İtirazın geçerli bir gerekçeye dayanması gerekmektedir. Aksi halde, itirazın kabul edilme olasılığı düşüktür.
SGK tarafından yersiz veya fazla ödenen ve sonrasında borç olarak oluşturulan ödemelere, ödeme emri tebliğ edildikten sonra 7 gün içerisinde itiraz edebilirsiniz. İtiraz, borcun takibini durdurur ve geçerli bir sebebe dayanmalıdır.
Yersiz ödeme borcu için dava açmayı düşünüyorsanız, önce SGK'ya itiraz etmeniz gerekmektedir. SGK'ya itiraz etmeden ve SGK'dan ret yazısı almadan dava açamazsınız. Ret yazısını aldıktan sonra, en geç 1 ay içerisinde ilgili mahkemeye dava açmalısınız.
Ödeme emrine itirazı, SGK prim borcu ödeme emrine itiraz dilekçesi örneği ile elden veya posta yoluyla bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapabilirsiniz. İtirazın, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde yapılması zorunludur. Süre dolduktan sonra yapılan itirazlar değerlendirilmez.
İlgi: …./…/… tarih ve ………… sayılı ödeme emri belgesi.
İlgide kayıtlı yazı ile tarafıma tebliğ edilen ödeme emrine ( …………………………. ayrıntılı gerekçe) nedeni ile itiraz ediyorum. İtirazımın değerlendirilerek tarafıma gönderilen ödeme emri ve borcun iptal edilmesi ve sonucu hakkında tarafıma bilgi verilmesini arz ederim.
İlgi: …./…/… tarih ve ………… sayılı yersiz ödeme emri belgesi,
Kurumunuzdan …………. T.C. numarası ile emekli aylığı alıyordum. Tarafıma çıkarılan bayram ikramiyesi yersiz ödeme borcuna ( ……………. ayrıntılı neden yazın) nedeni ile itiraz ediyorum. Gereğini arz ederim.
Denetim raporu sonucu tahakkuk edilen prim borçları, idari para cezası borçları ile yersiz emekli maaşı ödemelerine, borcun tebliğ tarihinden itibaren;
İtiraz dilekçesi örneği aşağıdaki gibi olabilir:
……/…./…. tarih ve ………… sayılı denetmen raporu
İlgide kayıtlı denetmen raporu ile tarafıma …………… tarihli ve toplam ………… TL tutarında borç gönderilmiştir. Bu borca ( …………. ayrıntılı neden yazın) nedeni ile itiraz ediyorum. İtirazımın değerlendirilerek denetmen raporu gereği çıkarılan borçların iptalini ve sonucun tarafıma bildirilmesini arz ederim.
SGK prim alacaklarında zaman aşımı süresi 10 yıldır. Bu süre dolmadan SGK borç bildirimi yapmazsa, borçlar zaman aşımına girer ve ödeme zorunluluğunuz ortadan kalkar. Bu durumda zamanaşımı nedeni ile borca itiraz edebilirsiniz. Dilekçe örneği aşağıdaki gibi olabilir:
…../…./….. tarih ve ………. sayılı borç bildirimi,
İlgide kayıtlı tarih ve sayı ile tarafıma gönderilen prim borcu Kurumunuzun 2012/27 sayılı genelgesi gereği 10 yıllık tahsilat zaman aşımına uğramıştır. Bu nedenle tarafıma gönderilen prim borçlarının iptalini ve takibin durdurulmasını arz ederim.
Yersiz ödemelere ilişkin borç sorgulamasını şu kanallar üzerinden yapabilirsiniz: